Wat is een Warm Data Lab?
Een Warm Data Lab is een interactief onderzoek naar een belangrijke vraagstelling. Het onderzoek kan live of online gedaan worden.
Kenmerken van een Warm Data Lab (WDL)
- Het onderzoek wordt gedaan door een groep mensen, die elk hun eigen zienswijzen en ervaring inbrengen. Gewoonlijk bestaat een WDL uit minstens 12 mensen. Er is geen bovengrens aan het aantal deelnemers. De methodiek maakt het mogelijk dat ieder zijn of haar eigen inbreng heeft, ongeacht het aantal deelnemers.
- De vraagstelling wordt benaderd door de lens van een aantal verschillende contexten, zoals economie, ecologie, familie, cultuur, recht, educatie en andere en de interactie daartussen. Daarom wordt het een transcontextuele benadering genoemd.
- Deelnemers worden nadrukkelijk uitgenodigd om ‘levende informatie’ in te brengen in het onderzoek: persoonlijke ervaringen, herinneringen, associaties, creativiteit, verhalen. Die bevatten de zogenaamde warm data, in tegenstelling tot de ‘koude data’ van de statistiek en de big data.
- Het is een procesgerichte benadering. Er is aandacht voor ieders ervaringen tijdens het onderzoeks- en leerproces, meer dan voor de concrete resultaten van het onderzoek.
- Dit alles maakt een WDL tot een training in transcontextueel en transpersoonlijk denken.
Oorsprong van Warm Data Labs
Warm Data Labs zijn ontwikkeld door Nora Bateson van het International Bateson Institute (IBI) in Stockholm. In het voetspoor van haar vader Gregory Bateson heeft zij zich verdiept in complexiteit en levende systemen. Zij waarschuwt tegen de groeiende tendens in onze cultuur om levende systemen te behandelen alsof het mechanische systemen zijn. Levende systemen zijn in voortdurende interactie met hun omgeving en hun betekenis kan niet los gezien worden van de context waarvan ze deel uitmaken.
Wat is een Warm Data Lab niet?
Een Warm Data Lab is niet gericht op directe probleemoplossing. Integendeel, Nora waarschuwt tegen de tendens om allerlei situaties als problemen op te vatten en zo in een te gemakkelijk problem-solving patroon terecht te komen. Een kenmerkende uitspraak van haar is: Most of our problems were once solutions. Als we te snel denken dat we weten wat het probleem is en van daaruit naar een oplossing gaan zoeken is de kans levensgroot dat we met die ‘oplossing’ weer nieuwe problemen gaan creëren.
Wat levert het op?
- Warm Data Labs creëren een sfeer waarin de deelnemers samen zoeken naar betekenis en de waarde ervaren van de inbreng van anderen in dat zoekproces. Er ontstaat waardering voor de verschillende vormen van inbreng in het gezamenlijke denkproces.
- Daarmee versterken WDL’s de motivatie voor en de kwaliteit van de samenwerking.
- WDL’s vormen een effectief tegengif tegen tunnelvisie.
- Door kennis te nemen van elkaars zienswijzen en ervaringen en de waarde daarvan voor het gezamenlijke proces te ervaren verdwijnt de voedingsbodem voor polarisatie.
- Door Warm Data labs kunnen we uit onze bubbels komen; ook uit de bubbels waarvan we ons nog niet bewust waren.
- Deelnemers bekwamen zich in Transcontextueel denken en samenwerken.
Praktisch
Een Warm data lab duurt 2 tot 3 uur. Dat is inclusief de instructies en het ‘verhaal van een van de ‘hosts’, het onderzoeksproces en de reflectie op het leerproces.
Een WDL wordt begeleid door twee of meer ‘hosts’ die daarvoor zijn opgeleid door Nora Bateson.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met mij via
Bronnen
Boeken van Nora Bateson: ‘Small Arcs of Larger Circles’ en ‘Combining’
Cursusmateriaal van de Warm Data Lab Host Training
Internationale website: www.warmdata.life